Alle geelgoud informatie 123 snel op een rij
Alle informatie over het edelmetaal geelgoud vind je hier 123 snel en overzichtelijk op een rij.
Antwoorden op de vragen; “Wat, waar, waarom en hoe” tot aan geelgoud informatie 123 over trouwringen en verlovingsringen.
Alle informatie over geelgoud 123 snel op een rij
Wat is geelgoud?
Geelgoud behoort tot de metaal soort goud, die onder de edelmetalen groep valt. Deze wordt scheikundig aangegeven met de letters “Au”. En wordt vaak de “de koning onder de edelmetalen genoemd”. Dit goud vinden we op aarde in de natuur via rots, zand en water en heeft van nature een donkergele kleur. In de pure vorm wordt dit goud aangeduid met 24 karaat.
In deze pure vorm is het goud zeer zacht en wordt het enkel gebruikt voor baren goud in de beleggingswereld. Een voorbeeld zie je hierboven op de foto staan. Maar zelfs voor het gebruik hiervoor wordt er een klein deel a 0,001 ander metaal aan toegevoegd. Vandaar dat de getallen aangeven dat er 999,9 fijn goud delen op de totaal 1000 delen in verwerkt zitten.
Hoe komen we aan goud?
Goud is onder extreme druk en warmte ontstaan tijdens de oerknal. Dit betekent dat we het met het aanwezige goud op de aarde moeten doen en dat er geen nieuw goud meer zal ontstaan. En vandaar dat goud altijd schaars zal zijn. En dat terwijl er genoeg goud op de aarde is ? En nu hoor ik je denken.
Sterker nog. Er is zelfs zoveel goud op de aarde, dat er voor iedere bewoner 1 kilogram aan goud voorhanden is. Echter is dit goud niet bereikbaar voor de mens. Want het grootste gedeelte ligt diep verstopt op de oceaanbodem, waar we onder de extreme waterdruk niet kunnen delven.
Puur geelgoud
Dus in de pure vorm is geelgoud gelijk aan de grondstof en het edelmetaal goud. Maar zoals we net al aangaven is het dan te zacht om te verwerken voor gebruik. Vandaar dat er net als bij de baren goud, ook wel broodjes genoemd, andere metalen worden toegevoegd om het goud bruikbaar te maken.
En afhankelijk van de toepassing wordt hierdoor de hoeveelheid van andere metalen bepaald. Deze andere metalen noemen we de bijzet metalen die samen met het pure goud een nieuwe goud legering vormen. Deze legering wordt uitgedrukt en weergegeven in een karaat gehalte. Die vervolgens weer aangeeft hoeveel delen puur goud er in de legering zijn gebruikt.
De verschillende karaat gehalten geelgoud
Binnen Nederland wordt door de wetgeving bepaald dat we pas iets vanaf 14 karaat goud mogen noemen. Dan bestaat de legering uit minimaal 58,5 procent aan puur goud. Vandaar dat in Nederland het karaat gehalte 14 karaat geel goud het meeste voorkomt. Verder zien we binnen de sieraden branche ook veel 18 karaat geelgouden sieraden terug.
Deze legering bestaat uit 75 % aan puur goud. De nog hogere karaat gehalten van 22 karaat tot aan bijna 24 karaat zien we dan weer terug binnen de munten branche. Waar ook vaak baren goud worden verhandeld. Echter bieden wij ook 22 karaat geel gouden trouwringen binnen onze specialisatie. En dat zie je niet vaak binnen de juweliers branche !
8 en 9 karaat
Maar er worden binnen de sieraden branche ook lagere karaat gehalten aangeboden. En helaas wordt hier vaak de verkeerde benaming aan meegegeven. Want zoals net omschreven, mag je karaat gehalten onder de 14 karaat geen goud noemen. Een betere benaming hiervoor zijn de goudhoudende metalen.
Dit zijn legeringen waar simpelweg minder puur goud delen in zijn verwerkt. Bij een 9 karaat goudhoudende legering betreft dit een aandeel van 37,5 procent. En bij een 8 karaat goudhoudende legering is dit een aandeel van 33,3 procent. Hierdoor zijn deze goudhoudende metalen aangenamer in prijs, maar ook kwetsbaarder voor aantasting van chemicaliën.
De verschillende kleuren geel goud
Wanneer er puur goud in een legering wordt gebruikt. Origine donkergeel van kleur. Dan geldt de volgende regel. Des te hoger het karaat gehalte van het geelgoud, des te donkerder geel de legering wordt. Daarnaast kan je hieraan de volgende vuistregel koppelen; “Des te hoger het karaatgehalte , des te kostbaarder de legering wordt”.
Want voor beiden geldt dat er dan minder bijzet aan metalen wordt gebruikt. En deze bijzet metalen zijn geel koper en zilver. Waarvoor beiden geldt dat deze lichter zijn van kleur dan de kleur van puur goud. En dat deze beiden minder kostbaar zijn dan goud.
14 karaat koel geelgoud
Zo wordt vaak de wat blekere gele kleur van 14 karaat, ook wel koel geel genoemd. Dit valt in eerste instantie niet op, aangezien wij deze kleur in Nederland gewent zijn. Maar wanneer je deze naast de andere karaat gehalten geelgoud ziet. Dan begrijp je de term koel.
En dit kan juist in bepaalde keuzes de ideale kleur voor je sieraad zijn. Bijvoorbeeld wanneer je het sieraad in een strakker design. Of een wat stoerder uiterlijk wenst. Waarbij je de buitenzijde ook nog eens kunt laten bewerken voor het gewenste resultaat. Zoals een mattering of een hamerslag bewerking.
18 karaat warm geelgoud
Maar kijken we naar een 18 karaat geelgoud legering. Dan zie je dat dit minder hard overkomt door de iets donkere gele kleur. Vandaar dat dit vaak warm geel goud wordt genoemd. Veel Nederlanders kiezen dan ook vaker voor 18 karaat. Aangezien dit warmer staat op de vaak bleke huid van de Nederlanders.
En wanneer je dit direct naast het koele 14 karaat ziet. Dan zie je dat de kleur geel een groot verschil is met de 14 karaat legering. En deze wordt dan ook vaak gebruikt wanneer de sieraden meer een traditionele, klassieke of tijdloze uitstraling hebben. En meestal wordt de oppervlakte hiervan glanzend uitgevoerd.
Trouwringen geelgoud
De geelgouden trouwringen kan je bij ons helemaal naar wens samenstellen. Zo ook in de keuze van de goud legering. Hierin heb je de keuze uit een 14, 18 en een 22 karaats geelgouden legering. Daarnaast leveren we ook hierin een 9 karaat goudhoudende metaal legering. Alle verschillende legeringen kan je bij ons naast elkaar zien.
Zodat je deze aan je hand kunt passen en met elkaar kan vergelijken. Hierdoor kan je de juiste keuze maken, welke legering het beste bij je past en staat. Ga hier naar de geelgouden trouwringen collectie.
Geelgouden trouwringen met diamant
En hierbij geld dat we alle leverbare geelgoud legeringen kunnen uitvoeren met diamant. Ook deze kan je zelf naar wens in je trouwring uitvoeren. Of je nu kiest voor een enkele diamant of meerdere diamanten. In een ronde briljant geslepen diamant uitvoering. Of juist in een strak vierkant princes geslepen diamant.
Het is allemaal mogelijk en geheel volgens je persoonlijke voorkeuren. Daarnaast zijn er vele mogelijke manieren om je diamanten in je ring te zetten. En kan je daarnaast ook nog eens zelf de kwaliteit van de diamant in combinatie met de kleur bepalen. Lees meer trouwringen informatie.
Verlovingsring in geelgoud
De verlovingsringen bieden we aan in 14 en 18 karaat geelgoud. Afhankelijk van het model, merk en uitvoering. Het ene model wordt enkel in 14 karaat goud geleverd. De andere juist in 18 karaat goud. En bij andere modellen kan je zelf tussen de twee verschillende legeringen je voorkeur kiezen.
Waarbij ook de diamant kwaliteit verschillen. Ook weer afhankelijk van het model, merk en uitvoering. Waarbij veelal wereldwijd de meest verkochte diamant kwaliteit “SI” wordt gebruikt in de modellen. In combinatie met de meest gebruikte diamant kleur “Wesselton”.
Geelgouden verlovingsringen met diamant
Dit is dan ook gelijk de minimaal verkochte diamant kwaliteit. Want de lagere kwaliteiten verkopen we niet. Wel kan je de kwaliteit en de kleur nog upgraden, wanneer je voorkeur hiernaar uit gaat. Uiteraard tegen de dan geldende meerprijs, waarvoor je altijd op voorhand kunt informeren.
Dit geld ook voor niet vermelde slijpvormen. Dus, mocht je voorkeur uitgaan naar een verlovingsring die nog niet op onze site staat afgebeeld. Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat. Ga hier naar de geelgouden verlovingsringen collectie.
Verlovingsring met groeibriljant
Daarnaast bieden wij ook de verlovingsringen met groeibriljant aan. Dit betekent dat je na aanschaf op een later tijdstip tegen bijbetaling de briljant in de ring kan laten groeien. De groeibriljanten zijn vaak uitgevoerd met een “VVSI” kwaliteit. In combinatie met een “Top Wesselton” kleur. Vandaar dat er online al direct prijsverschillen tussen vergelijkbare ringen ontstaat.
Dit komt door hogere kwaliteit en kleur van de diamant. En ook een klein gedeelte vanwege deelname aan het groeisysteem. Maar dan kan je in de toekomst niet enkel je diamant laten groeien. Maar heb je ook nog eens de mogelijkheid om bij de groei uit de gehele collectie te kiezen. In de winkel laten we je graag de verschillende modellen zien en lichten we alles nog eens toe.
Maak op voorhand een afspraak
We ontvangen je graag in de winkel. Dit doen we altijd op afspraak. Hiervoor kan je zeven dagen in de week bij ons terecht. Ook in de avonden. Hierbij nemen we ruim de tijd, zodat je vrijblijvend de collecties kunt bewonderen en bespreken we de mogelijkheden. Een afspraak maak je eenvoudig onderaan de website via het contact formulier.
Vul hier meerdere data met gewenste tijdstippen in. Want door onze één op één werkwijze zijn de plaatsen per dag schaars. En mocht je nog wat meer algemene informatie over goud willen doornemen. Volg dan deze link over de koning der edelmetalen goud.
Rings & Suits – Alle geelgoud informatie 123 snel op een rij