Alle witgoud informatie 123 snel op een rij
Alle informatie over het edelmetaal wit goud vind je hier 123 snel en overzichtelijk op een rij.
Antwoorden op de vragen; “Wat, waar, waarom en hoe” tot aan witgoud informatie 123 over trouwringen en verlovingsringen.
Alle informatie over witgoud 123 snel op een rij
Wat is nu precies witgoud?
Witgoud valt onder de hoofdgroep goud. En daardoor behoort wit goud tot de edele metalen. In de scheikunde termen wordt dit edelmetaal aangegeven met de letters “Au”. Maar wit goud bestaat niet van origine. Want deze wordt door de mens gemaakt.
Natuurlijk goud vinden we in de aarde en heeft altijd een gele kleur. In deze pure vorm spreken we over 24 karaat. Wat een aanduiding van puurheid is. Ofwel hoeveel delen puur goud aanwezig zijn. En in natuurlijk goud is dit 24 delen op 24 delen.
Waar vinden we goud?
Goud vinden we in de natuur, waar het onder extreme druk en temperatuur tijdens de oerknal ooit is ontstaan. Via gletsjers, erupties via vulkanen en plaatverschuivingen komt het goud naar boven toe. Soms aan de oppervlakte, maar vaak nog tot een kilometer diep.
Via rots en zand mijnbouw en winning via rivieren of in de zee wordt het goud gewonnen. Vaak in schilfers en nugget vorm, tot aan goud stof toe. Deze pure vorm is zeer zacht. En enkel bruikbaar voor baren goud.
24 karaat witgoud?
Vandaar dat 24 karaat witgoud niet bestaat ! Aangezien je witte metalen nodig hebt om de gele basis naar wit te kleuren. Zelfs in een baar goud, zoals hierboven afgebeeld. Zit 0,001 deel ander metaal in verwerkt.
Vandaar de vermelding op bovenstaande baar van 999,9. Dit geeft aan dat er in een baar goud voor 99,99 % puur goud verwerkt zit. En dat ene deel ander metaal is in dit geval niet om het goud te kleuren, maar om het sterker te maken.
De bijzet metalen
En deze metalen die we aan het pure goud toevoegen noemen we de bijzet metalen. Voor witgoud is dit vaak zilver en palladium en soms nikkel. Maar de laatst genoemde wordt steeds minder gebruikt, vanwege de nikkel allergie wet.
Zodra we bijzet metalen aan goed toevoegen, dan ontstaat er een nieuw metaal. En dit noemen we een legering. Dus een legering is een metaal dat samengesteld is uit verschillende metalen. En dit doen we om kleur te bepalen en het goud sterker te maken.
Wit goud en de verschillende karaat gehalten
Laten we voor de uitleg over de verschillende wit goud karaat gehalten eerst beginnen met iets belangrijks. De Nederlandse wetgeving bepaald dat we pas iets goud mogen noemen, wanneer een item minimaal uit 14 delen puur goud bestaat. Ofwel 14 delen van in totaal 24 delen. Ofwel anders vertaald 58,5 % en dit getal 585 zie je dan ook gestempeld in sieraden staan.
Vanwege deze wetgeving zie je op sieraden gebied binnen Nederland, dat 14 karaat het meeste wordt aangeboden. Daarnaast zie je dat sieraden vervaardigd uit 18 karaat goud ook steeds vaker worden aangeboden. Dit komt dat meer buitenlandse firma’s binnen Nederland actief zijn. En hun standaard karaat gehalte ligt vaak hoger.
14 karaat witgoud
Nu weten we dat er in 14 karaat witgoud een aandeel zit van 58,5 procent aan puur goud. De overige 41,5 procent zijn bij metalen. Vaak zilver en palladium en de verhoudingen hierin verschillen per merk of leverancier. Maar is dat genoeg om de kleur van geel naar wit te transformeren? Hierin is het antwoord: ” Nee, dit is niet genoeg”.
En dat roept dan de volgende vraag op. Maar waarom zien 14 karaat wit gouden sieraden er dan wel wit uit? En dit gaan we uitleggen wanneer we klaar zijn met het behandelen van de verschillende karaat gehalten. Het antwoord hierop vind je hieronder terug onder de kop “Behandeling met rhodium”.
18 karaat witgoud
Wanneer we spreken over 18 karaat witgoud. Dan spreken we over een legering waar 18 delen van de totaal 24 delen van puur goud zijn. Ofwel de legering bestat uit 75 % uit puur goud. Vandaar dat je in de 18 karaat wit gouden sieraden de stempels 750 terug vind. Dit getal staat voor 750 delen op de totaal 1000 delen zijn van puur goud.
Is deze legering dan wit? En wederom dienen we hetzelfde antwoord te geven. Nee, ook deze legering is niet wit. Want er zitten meer gele delen goud in dan bij 14 karaat goud. Maar toch kan 18 karaat wit goud witter zijn dan de 14 karaat witgouden variant. En dit leggen we hieronder bij de kop “palladium-witgoud” uit.
8 en 9 karaat
Aangezien we in Nederland lagere karaatgehalten, dus onder de 14 karaat geen goud mogen noemen. Staan deze vaak vermeld onder goudhoudende metalen. Bij de lagere gehalten zit er simpelweg minder puur goud in verwerkt. Maar het blijven door en door legeringen. Dus je mag dit niet verwarren met oplaag producten als doublé of verguld.
Wanneer we spreken over 9 karaat wit goudhoudende metalen. Dan spreken we over een aandeel van 37,5 % aan puur goud. En bij een goudhoudende legering van 8 karaat in wit, spreken we over een aandeel van 33,3 &% aan puur goud. Zijn deze legeringen door hun laag aandeel puur goud, dan wit? Helaas. Maar nu dan het verlossende antwoord.
Behandeling met rhodium
Rhodium behoort net als goud tot de edelmetalen groep. En dit is het witste edelmetaal dat we kennen. Echter heeft deze geen vaste vorm. En hierdoor kunnen we hier geen sieraden of andere gebruiksvoorwerpen van maken. Maar door de vloeibare vorm van rhodium, kunnen we dit wel als een oplaag gebruiken.
En daarmee komen we bij het antwoord waarom witgouden sieraden echt wit zijn. Want deze zijn voorzien van een rhodium laag. Deze dient als een beschermingslaag voor het in de basis nog uitziende gelig of grijzig witgoud. Maar vooral om het wit goud echt wit te kleuren.
Voor en nadelen van rhodium
En dat het wit goud nu echt wit van kleur is. Dat valt absoluut onder de voordelen. Een andere voordeel hebben we net al genoemd. En dat is dat het rhodium extra bescherming geeft, aangezien het harder is dan het goud. Echter is het nadeel, dat we hier altijd spreken over een oplaag. En deze slijt eraf door de dagelijkse gebruikssporen tijdens het dragen.
Hierdoor komt langzaam de originele witgoud kleur weer tevoorschijn. Waardoor het sieraad van wit naar licht gelig grijzig veranderd. Maar het voordeel is dat je in sieraad in kwestie weer kan laten voorzien van een nieuwe rhodium oplaag. En dan ziet je sieraad er weer als nieuw uit !
Palladium-witgoud
En nu gaan we het iets gecompliceerder maken. Naast het normale wit goud bestaat er ook nog palladium-witgoud. Door grotere hoeveelheden palladium aan witgoud toe te voegen veranderd het gelig wit goud naar grijzig wit goud. Hierdoor leg je een betere basis voor je wit gouden sieraden.
Want wanneer je deze voorziet van rhodium, dan zie je minder snel dat de ring verkleurt vanwege de draagsporen ten op zichtte van de normale gelige witgoud legering. Echter is deze legering door de toevoeging van palladium een stuk kostbaarder.
De verschillende kleuren witgoud
We zetten nog even kort bovenstaande verschillen in kleuren op een rij. De basis kleur van wit goud is gelig wit. Zeg maar wit met een gelige gloed. Wanneer je kiest voor meer palladium in de legering kiest dan wordt de basis meer grijs gelig wit. Om vervolgens door te gaan naar het palladium-witgoud. Dan wordt de basis grijs wit.
En dan spreken we over sieraden in niet gerhodineerde staat. Want met een rhodium oplaag worden al deze basis kleuren gelijk. En tonen dan spierwit. Althans in nieuwstaat. Want door de draagsporen en het vervagen van het rhodium transformeert de kleur langzaam naar de oorspronkelijke kleur.
Trouwringen witgoud
De witgouden trouwringen kan je bij ons zelf geheel naar wens samenstellen. Hierin bepaal je zelf de voorkeur van je wit goud legering. Binnen de trouwringen witgoud heb je dan ook keuze uit een 14 en een 18 karaats wit gouden legering. Daarnaast kan je kiezen voor een wit goudhoudende metaal legering van 9 karaat. Deze verschillen kan je in de winkel naast elkaar zien.
Hierdoor kan je verschillende legeringen passen en vergelijken aan je hand. De enige mogelijkheid om de juiste keuze te maken. Welke je staat en bij je past. Ga hier naar de wit gouden trouwringen collectie.
Witgouden trouwringen met diamant
Uiteraard zijn alle witte trouwringen legeringen te voorzien van diamanten. Deze kan je zelf persoonlijk naar wens laten uitvoeren. En de hoeveelheid aan diamanten bepaal je zelf. Dit kan een enkele ronde briljant geslepen diamant zijn. Of juist strak gezette vierkanten princes geslepen diamanten op een rij. Mogelijkheden genoeg !
Daarnaast bieden we een legio aan zet mogelijkheden. En bepaal jezelf welke diamant kwaliteit en leur je hiervoor kiest. Wanneer je meer algemene informatie wenst, lees dan hier de volgende trouwringen informatie.
Verlovingsring in witgoud
Onze verlovingsringen zijn er 14 en 18 karaat witgoud. Dit is afhankelijk van het merk, uitvoering en het model. Het ene model is enkel verkrijgbaar in 14 karaat goud. De andere juist enkel in 18 karaat goud. En bij sommige modellen kan je hiertussen kiezen.
Waarbij dan ook vaak de diamant kwaliteit verschilt. Tevens afhankelijk van de uitvoering, model en het merk. Waar vaak diamant kwaliteit “SI” wordt gebruikt in de modellen. In combinatie met de meest gebruikte diamant kleur “Wesselton”. Want dit is wereldwijd de meest verkochte combinatie.
Witgouden verlovingsringen met diamant
En dit is gelijk de minimale diamant kwaliteit die wij verkopen. Want de mindere kwaliteiten wensen wij niet te verkopen. Maar je kan wel de kwaliteit en kleur nog upgraden. Uiteraard tegen de dan geldende meerprijs. En hiervoor kan je altijd contact met ons opnemen.
Dit geld ook voor de overige diamant slijpvormen. Voor het geval dat je voorkeur uitgaat naar een verlovingsring, welke nog niet afgebeeld staat. Neem dan even contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat. Ga hier naar de wit gouden verlovingsringen collectie.
Verlovingsring witgoud met groeibriljant
Daarnaast bieden wij wit gouden verlovingsringen met groeibriljant. Hierbij kan je na aanschaf op een later tijdstip tegen bijbetaling de briljant laten groeien. Onze groeibriljanten zijn meestal uitgevoerd met een “VVSI” kwaliteit. In combinatie met een “Top Wesselton” kleur. Vandaar dat je online prijsverschillen ziet ontstaan met soortgelijke ringen.
En dit komt door de hogere diamant gradatie van de kwaliteit en kleur. Daarnaast betaal je een klein bedrag extra voor deelname aan het groeisysteem. Maar dan kan je bij een volgende groei uit de gehele collectie ringen kiezen. Je bent van harte welkom in de winkel voor verdere uitleg hierover en de collectie mogelijkheden.
Maak altijd van te voren een afspraak
We ontvangen uiteraard iedereen voor witgoud graag in de winkel. Maar dit gaat altijd op afspraak. Hiervoor kan je zeven dagen in de week bij ons terecht. Ook in de avonden. Hierbij nemen we ruim de tijd, zodat je vrijblijvend de collecties kunt bewonderen en bespreken we de mogelijkheden. Een afspraak maak je eenvoudig onderaan de website via het contact formulier.
Vul hier meerdere data met gewenste tijdstippen in. Want door onze één op één werkwijze zijn de plaatsen per dag schaars. En mocht je nog wat meer algemene informatie over het wit goud wensen. Volg dan deze link over de koning der edelmetalen wit goud.
Rings & Suits – Alle witgoud informatie 123 snel op een rij