Alle informatie over goud en sieraden
Op deze pagina vertellen we alles over de grondstof goud en het gebruik hiervan voor de gouden sieraden. Dus de onderstaande informatie is gerelateerd aan de juwelen industrie. We gaan dus niet verder in over de economische belangen en de waarde van goud en / of het verhandelen hiervan.
Alles over goud
De grondstof goud ontstaat niet op de aarde. Dit betekent dat de aanwezige hoeveelheid hiervan niet meer toe neemt. En dit zorgt ervoor dat het zeldzaam is en steeds zeldzamer wordt. Ondanks dat er nog veel van aanwezig is. Alleen al op de bodem van de oceanen ligt er per hoofd van de totale wereld bevolking één kilo op ons te wachten !
Echter zijn we nog niet in staat om onder die extreme omstandigheden dit te winnen. Maar wanneer het niet ontstaat, waar komt het dan vandaan?
De oerknal
Goud behoord tot de grondstoffen groep van onze planeet. En deze zijn ontstaan tijdens de oerknal. Het goud werd in deeltjes in de ruimte geslingerd en zijn op deze wijze hier terecht gekomen. Dus voor de mensen die bezig zijn om het te creëren. Je hebt hier dus kernfusie voor nodig. En dit is geen eenvoudige tot zeg maar gerust een onmogelijke opgave.
Waar is goud te vinden ?
Nu we weten waar goud vandaan komt, rest de vraag waar we het kunnen vinden. De grote hoeveelheden worden gevonden in de zo geheten “goudaders”. In deze aders vinden we een grote concentratie compact bij elkaar. Maar ook in de omgeving van deze aders zijn er vaak grote hoeveelheden te vinden. En hiervoor zorgt de natuur.
Vanwege aardverschuivingen en smeltende gletsjers wordt het goud van de ader naar een andere locatie getransporteerd. Hierdoor is het zelfs mogelijk dat je het aan de oppervlakte kunt vinden. Maar het meeste vind je terug in de buurt waar erupties hebben plaats gevonden. Hierdoor is het van diep in de aarde dichter naar de oppervlakte gebracht.
Het delven van goud
Bij de aders vind je de goudmijnen. Hier wordt tot een kilometer onder de grond het goud gewonnen. En dit is vaak nog handwerk. Hier staan in sommige gevallen de mensen met temperaturen oplopend tot circa vijftig graden Celsius te werken. Dit werk is dan ook intensief en zwaar.
In deze mijnen wordt het ruwe materiaal gewonnen. Vaak zijn dit stukken rots en gesteente waar het goud in verwerkt zit. Deze worden verzameld en met zware machinerieën naar de oppervlakte gebracht. Hier worden de rotsen en gesteente in grote zware machines vergruist.
Wassen en zeven
Vervolgens wordt dit materiaal gewassen, waardoor het goud los komt van het gesteente. Om vervolgens te worden gezeefd. Het zwaardere goud zakt naar de bodem, waar het wordt opgevangen. Terwijl het steen gruis dat vele malen lichter weegt, door het water uit de zeef wordt gespoeld.
Al met al is het een kostbaar proces om te winnen. Je dient hiervoor op een prijs van circa Euro 20.000, – voor een kilo te rekenen.
Hoe ziet het nu eruit ?
We hebben nu het goud opgevangen. De opvangbak ligt vol met gele schilfers en grotere brokken. Deze laatste worden nuggets genoemd. En deze zijn meer waard dan enkel de grondstof prijs. Aangezien des te groter de nugget is, des te zeldzamer. En hiervoor is altijd wel een verzamelaar te vinden of iemand die de nugget wil verwerken tot een sieraad.
De kleinere schilfers worden bij elkaar gevoegd. Deze worden verhit, waardoor andere materialen van het goud worden gescheiden. Vervolgens wordt het overgebleven goud gesmolten en in baartjes gegoten. Een ander woord dat voor baartje ook wordt gebruikt is broodje. Aangezien een baartje een soortgelijke vorm heeft.
Karaatgehalte van goud algemeen
Er wordt vaak gesproken dat het gedolven goud vierentwintig karaat goud is. Maar dit is niet het geval. Dit varieert per vindplaats. Gemiddeld heeft dit een karaat gehalte tussen de twintig en drieëntwintig karaat. Deze verwarring ontstaat wanneer men over puur goud spreekt. En inderdaad, dan spreken we over vierentwintig karaat.
Maar hiervoor dienen we dus alle onzuiverheden te verwijderen om uiteindelijk vierentwintig karaat over te houden. Enkel wanneer er duizend op duizend delen in verwerkt zitten, spreken we over puur en vierentwintig karaat.
Een broodje goud is bijna puur
Dus zelfs een broodje of een baartje draagt niet de term puur. Aangezien hier één duizendste deel ander materiaal in verwerkt zit. Dit doen ze om het in een vorm te kunnen gieten en het te verharden. Want in de pure vorm is het erg zacht en bros, waardoor het eenvoudig vervormd.
Alles over gouden sieraden
Net heb je redelijk algemene informatie kunnen lezen. En wat extra algemene kennis kan nooit geen kwaad. Maar nu gaan we dieper op de materie in.
Hierdoor zal je sneller antwoorden krijgen op je vragen. Of juist de benodigde gewenste specifieke informatie.
Laten we beginnen met de karaat gehalten van de gouden sieraden.
De verschillende goud karaat gehalten
Afhankelijk van de kleur vind je op de markt verschillende karaatgehalten sieraden. Dit is per land verschillend, aangezien ieder land zo haar eigen gebruiken kent. In het algemeen kan je stellen dat des te zuidelijker je op de wereldbol komt, des te hoger het karaat gehate er wordt gebruikt. Maar laten we ons op Europa en dan Nederland in het algemeen richten.
Karaatgehalte binnen Nederland
Binnen Nederland kennen we vier karaat gehalten voor gouden sieraden die redelijk tot veel worden gebruikt. Dit zijn de karaat gehalten; acht, negen, veertien en achttien karaat. Hiervan wordt veertien karaat met kop en schouders het meeste gebruikt. En dit heeft een reden.
Het is namelijk bij de Nederlandse wet bepaald dat je een sieraad pas goud mag noemen, wanneer deze minimaal uit veertien karaat bestaat.
Opgegroeid met 14 karaat
Vandaar dat we rustig kunnen stellen dat wij zijn opgegroeid met veertien karaat sieraden. Acht en negen karaat werden in Nederland veel in crisistijden gebruikt. En achttien karaat sieraden worden voornamelijk binnen het luxere segment gebruikt. Ook de sieraden merken zorgen ervoor dat het aanbod in achttien karaat sieraden toe blijft nemen.
Wat houd dit gehalte nu precies in ?
Een ander woord voor karaatgehalte is legering. Het karaatgehalte zegt hoeveel delen puur goud er in de legering zitten. Want er zitten namelijk ook nog andere metalen in om het sieraad te verharden en om het de juiste kleur te geven. En dit noemen we de bijzet van de legering.
Wanneer we spreken over veertien karaat dan spreken we over vijf honderd vijfentachtig pure delen van de duizend. Ofwel 58,5 procent. Bij achttien karaat zijn dit maar liefst zevenhonderdenvijftig pure delen. Voor acht karaat zijn dit er drie honderd en drieëndertig. En voor negen karaat zijn dit er drie honderd en vijf en zeventig.
Des te geler, des te hoger het gehalte
En hieraan kan je het volgende koppelen. Des te hoger het karaatgehalte, des te geler de kleur wordt. En des te kostbaarder het sieraad wordt.
De verschillende kleuren
Zoals je net las, wordt de bijzet gebruikt om de gele kleur van goud te veranderen. Zo zijn er binnen de veertien karaat groep zeven verschillende kleuren geel. Dit zelfde geld voor de negen en de achttien karaat groep. Maar nu spreken we nog steeds over de kleur geel. Hoe zit het dan met de andere kleuren sieraden?
Door middel van meer bijzet te gebruiken van een bepaalde kleur, veranderen we de kleur van geel naar ? De volgende kleuren zijn binnen de gouden sieraden groep te verkrijgen.
De kleuren naast de gele kleur
Namelijk de kleuren; rosé, wit, rood, grijs, groen en donkergrijs. Zo transformeert de bijzet van rood koper de kleur van geel naar rood. Voegen we hier weer iets meer witte bijzet aan toe, dan ontstaat de rosé kleur. Laten we de rode bijzet weg en gebruiken we enkel witte bijzet metalen dan ontstaat een “witte” kleur.
Rhodium
Nu zie je dat het woord “witte” tussen aanhalingstekens staat. Want het is namelijk onmogelijk om de kleur geel te transformeren naar de kleur wit met behoud van een puur aandeel van 58,5 %. Het woord dat we eigenlijk voor de kleur dienen te gebruiken is wittig. Want het eindresultaat is een wittige legering, waar nog steeds een licht gele gloed vanaf straalt.
De hoogst haalbare witte kleur is een grijs-witte uitvoering. En deze ontstaat door meer palladium aan de bijzet toe te voegen. Nu hoor ik je bijna denken. Maar hoe zit het dan met al die witgouden sieraden die in de etalages worden gepresenteerd?
Edelmetaal op edelmetaal
Nou, deze zijn voorzien van een extra witte glans en bescherming laag die de naam rhodium draagt. En dit is ook een edelmetaal. Echter door het dragen slijt deze oplaag eraf, waardoor de originele kleur tevoorschijn komt. Schrik dus niet wanneer dit gebeurd, want dit is heel normaal. En de rhodium oplaag is weer eenvoudig terug aan te brengen.
Alle Edelmetalen
Zoals juist vermeld valt rhodium onder de edelmetalen groep. Al eerder vermelde we dat goud ook hieronder valt. Maar in totaal zijn er acht edelmetalen. Buiten de twee eerder genoemde kennen we de volgende edelmetalen: zilver, platina, palladium, ruthenium, osmium en iridium. Van de laatste drie genoemde worden geen sieraden gemaakt.
Maar buiten het edelmetaal osmium spelen deze wel een rol bij de vervaardiging van voornamelijk platina sieraden. Deze worden namelijk vaak toegevoegd aan platina om dit edelmetaal extra te verharden.
Wat zijn nu precies edelmetalen ?
Je mag een metaal pas een edelmetaal noemen wanneer deze zeldzaam, onzichtbaar bewerkbaar en constant zijn. Zeldzaam betekent dat de metalen niet zo maar in grote getallen voorhanden zijn. Onzichtbaar bewerkbaar betekent dat na vervorming of aanpassing van het edelmetaal dit niet terug kunt zien.
En met constant bedoelen we dat we een edelmetaal met stoffen behandelen dat deze niet veranderd van kleur of eigenschap.
Edelmetaal is niet voor alle metalen weggelegd
Laten we ijzer als voorbeeld nemen. Waarom is ijzer geen edelmetaal? Ten eerste is de grondstof ijzer in te grote aantallen aanwezig op aarde. Ten tweede, wanneer je ijzer bewerkt dan blijft deze bewerking zichtbaar voor het oog. En ten derde wanneer we ijzer met water of vocht in aanraking laten komen, dan treed er corrosie op. Of wel het roest.
Vandaar dat ijzer drie maal op de regel niet aanmerking komt. Maar wanneer voor één van de drie regels het metaal niet aanmerking komt? Dan vervalt de titel edelmetaal. En vandaar dat er maar slechts acht edelmetalen zijn.
Onze collecties
Nu we uitleg hebben gegeven over het wel en wee van goud, gaan we over naar de orde van de dag. Bij Rings & Suits zijn we gespecialiseerd in ringen. Dit betekent dat je andere gouden sieraden niet bij ons op de website terug vind. En wanneer we spreken over ringen, dan kan je het volgende verwachten.
Een ruim assortiment aan trouwringen, verlovingsringen, vriendschapsringen en diamanten ringen. Deze gaan we hieronder kort per groep bespreken:
Trouwringen:
De trouwringen leveren wij in alle edelmetalen, waaronder goud. Daarnaast kan je deze zelf helemaal naar wens samenstellen. Dit kan individueel per ring of per ringen paar. En maar liefst in achttien verschillende modelleringen. Zo maak je eerst een keuze van je favoriete model in de juiste breedte.
Leverbaar vanaf twee millimeter oplopend per halve millimeter tot aan tien millimeter breed. Daarna kijken we naar de kleurstelling van de ringen.
De gouden trouwringen
Aangezien je deze pagina hebt geraadpleegd kijken we dus naar de gouden trouwringen. Leverbaar in de hierboven besproken kleuren en legeringen. Maak een keuze uit oppervlakte bewerkingen. Wens je een glanzende of een matte uitvoering. Of juist een combinatie hiervan.
Breng extra voegen of frees lijnen in de ringen aan. En verrijk de trouwringen met diamant, gezet naar wens. Echt alles kan. Lees hier meer trouwringen informatie.
Verlovingsringen:
Binnen de verlovingsringen collectie heb je keuze uit een reguliere collectie en een groeibriljant collectie ringen. Deze zijn leverbaar in bijna alle edelmetalen en zijn vaak uitgevoerd met diamant. Met uitzondering van de zilveren collectie. Deze is uitgevoerd met zirkonia.
Wanneer we kijken naar de gouden verlovingsringen dan zijn deze leverbaar in de kleuren: geel, wit, rosé en rood. En in de legeringen veertien en achttien karaat. Wel is dit afhankelijk van je model keuze. Maar vaak is alles mogelijk met een gepaste levertijd.
Permanent of inwisselbaar
Binnen de reguliere collectie schaf je een verlovingsring aan in een blijvende uitvoering. Kies je voor een groeibriljant ring dan bestaat de mogelijkheid om in een later stadium de diamant te laten groeien voor een grote uitvoering. Daarnaast kan je bij deze groei ook kiezen voor een ander model ring.
Vriendschapsringen:
Ook de vriendschapsringen leveren we naast goud in alle edelmetalen. Hiervoor geld exact hetzelfde als voor de trouwringen.
Diamanten ringen:
Onder de diamanten ringen verstaan we eigenlijk een ring die met één of meerdere diamanten is uitgevoerd. Vandaar dat veel modellen onder deze collectie vallen. Maar hierin presenteren we vooral de solitaire ringen en de alliance ringen.
Solitaire ring:
Een solitaire ring is een model dat is uitgevoerd met een enkele steen. Vaak is dit diamant en meestal briljant geslepen. Maar dit kan ook een kleur steen zijn. Leverbaar in veel verschillende modellen.
En dit is niet vreemd, aangezien de solitaire ring wereldwijd de meest verkochte ring is. Je herkent de solitaire ring aan haar denkbeeldig kroontje dat hoog op de ring staat. In deze kroonzetting is de steen geplaatst.
Torenhoog en meest verkocht
Hierdoor krijgt de steen de volledige aandacht. Het klassieke en meest verkochte model, is uitgevoerd met zes poten die de steen vastklemmen. De uitvoering met vier poten zorgt voor een modernere uitstraling. In beiden gevallen zijn het tijdloze modellen, die zich eenvoudig met andere sieraden laten combineren.
Vandaar dat de solitaire ring ook het meest verkocht word als verlovingsring. Want daarna volgt de trouwring die zich eenvoudig laat combineren. En hierdoor zelfs aan dezelfde vinger naast de verlovingsring gecombineerd kan worden.
Alliance ring:
En dat brengt ons bij de twee na beste verkochte verlovingsring. De alliance ringen. Deze worden ook wel levensloop ringen genoemd.
En net zoals het solitaire model is de alliance ring tijdloos en laat deze zich eenvoudig met andere sieraden combineren. Maar in tegenstelling tot de solitaire ringen zijn bij de alliance ringen juist de stenen verlaagd in de ring gezet.
Van één naar meerdere stenen
En is het de bedoeling dat je juist meer dan één steen in de ring plaatst. Je kan met één of meerdere stenen beginnen. Maar de ring dankt de naam “levensloopring” juist aan de volgende gedachte.
Hierin is het belangrijk dat je een herinnering of gebeurtenis omzet in een briljant die je extra in de ring plaatst. Hierdoor wordt je iedere keer dat je naar de ring kijkt hieraan herinnerd en kan je dit dagelijks koesteren.
En aangezien een verlovingsring de rest van het leven gedragen wordt. Leent de alliance ring zich hier uitstekend voor. En daardoor een wel verdiende tweede plaats.
Rings & Suits
Daarnaast bieden we nog kleursteen ringen collecties aan. Kortom de moeite waard voor een bezoek aan de winkel. We zijn niet voor niets gespecialiseerd in ringen. Daarnaast garanderen wij door ons op afspraak werkwijze een 100 % aandacht en advies begeleiding.
Om deze pagina in de juiste toon af te sluiten, het volgende. We willen benadrukken dat alle boven omschreven ring modellen en uitvoeringen in het goud het meest verkocht zijn. De goud sieraden zijn tenslotte leverbaar in de meeste kleur en legering varianten van alle edelmetalen.
Mocht je nog meer algemene informatie over goud wensen. Klik dan op de volgende link voor verdere info over goud.
Goud koester je
Daarnaast wordt goud gekoesterd als één van de meest kostbare edelmetalen. Waarvan je nu de voordelen en eigenschappen weten.
Je bent van harte welkom in de winkel voor een vrijblijvende kennismaking. Maar maak wel een afspraak via het afspraken formulier. Want afspraken hebben bij ons voorrang !
Rings & Suits