Lab grown diamanten versus natuurlijke diamanten

Ben je op zoek naar een schitterende diamanten sieraad, maar twijfel je tussen een natuurlijke diamant en een laboratorium gecreëerde, ofwel een lab grown diamant ? Dit kunnen wij van Rings & Suits heel goed indenken ! Vandaar dat wij deze twee type diamanten voor je onder de loep nemen.

Hierbij verwijzen wij vast naar de persoonlijke conclusie onderaan deze pagina. Waar we tevens onze eerlijke mening met de voor- en nadelen, alsmede de valkuilen als afgestudeerd diamantair voor je weergeven. Maar dit doen we niet zonder eerst alle aspecten, overeenkomsten en verschillen tegen het licht te houden.

lab grown diamanten versusnatuurlijke diamanten

Lees meer ▼

Inleiding tot laboratorium diamant en natuurlijke diamant

In dit artikel vergelijken we de aspecten van lab grown diamanten en natuurlijke diamanten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Ten eerste, wat is het verschil tussen een lab grown diamant en een natuurlijke diamant? Een diamant in de natuur wordt gevormd diep onder het aardoppervlak, terwijl een lab diamant in een gecontroleerde omgeving wordt gemaakt met geavanceerde technologieën. Beide hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

Lab grown diamanten zijn populair geworden vanwege hun ethische en duurzame karakter. Omdat ze in laboratoria worden gemaakt, zijn er geen conflicten of milieuschade verbonden aan hun productie. Daarnaast zijn ze vaak scherp geprijsd en bieden ze dezelfde optische kwaliteiten als natuurlijke diamanten.

Aan de andere kant hebben natuurlijke diamanten een erfgoed en romantiek die moeilijk te overtreffen zijn. Ze worden al eeuwenlang gewaardeerd en hebben een natuurlijke schoonheid die uniek is voor de aarde zelf. Of je nu kiest voor een lab grown diamant of een natuurlijke diamant, ons doel is om je te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Dus laten we dieper ingaan op de vergelijking tussen deze twee prachtige stenen.

Het proces van het creëren van lab diamant

Laboratorium-diamanten, ook wel lab diamanten of synthetische diamanten genoemd, worden kunstmatig gemaakt in laboratoria met behulp van geavanceerde technologieën. Deze diamanten hebben dezelfde chemische samenstelling en kristalstructuur als natuurlijke diamanten, maar ze worden versneld gevormd onder gecontroleerde omstandigheden.

Het proces van het creëren van een lab diamant begint met een kleine diamantzaadje, ook wel een koolstofzaadje genoemd. Dit zaadje wordt geplaatst in een omgeving die vergelijkbaar is met de omstandigheden waarin natuurlijke diamanten worden gevormd, zoals hoge druk en hoge temperaturen.

Door deze omstandigheden na te bootsen, begint het koolstofzaadje te groeien en vormt het zich tot een volwaardige diamant. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de gewenste grootte en kwaliteit van de diamant.

Voor- en nadelen van lab grown diamant

Lab grown diamanten hebben verschillende voordelen ten opzichte van natuurlijke diamanten. Ten eerste zijn ze ethisch verantwoord. Omdat ze in laboratoria worden gecreëerd, zijn er geen conflicten geassocieerd met de productie ervan. Natuurlijke diamanten kunnen soms afkomstig zijn uit landen waar conflicten of mensenrechtenschendingen plaatsvindt.

lab grown diamant versus natuurlijke diamant

Ook wel beter bekend als de zogenaamde bloeddiamanten. Echter wordt hier door overheidspartijen en het overkoepeld diamant orgaan “De Beers” streng op gecontroleerd. Maar vanwege de kostbaarheid van natuurlijke diamanten wordt er soms incidenteel nog wel eens iets over de grens gesmokkeld.

Waarbij de revenuen hiervan dan wel terecht komen bij de arbeider zelf en niet bij het land of staat zelf, waar “de Beers” streng toezicht op houd. Door te kiezen voor een lab grown diamant, kun je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan een ethisch verantwoorde industrie.

Daarnaast zijn lab grown diamanten over het algemeen betaalbaarder dan natuurlijke diamanten. Omdat ze kunstmatig worden gemaakt, zijn de productiekosten lager en worden deze besparingen vaak doorgegeven aan de consument.

Dit maakt de lab diamanten een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar een hoogwaardige diamant zonder het hoge prijskaartje. Althans. Het verschil in prijs loopt pas echt op naarmate de steengroten of het steengewicht toeneemt. Hierdoor blijft het alsnog een behoorlijke investering. En houd deze benadering even vast voor de conclusie !

Een ander voordeel van lab grown diamanten is dat ze dezelfde optische eigenschappen hebben als natuurlijke diamanten. Dit betekent dat ze dezelfde schittering, kleur en helderheid kunnen hebben. Het menselijk oog kan over het algemeen geen onderscheid maken tussen een lab diamant en een diamant uit de natuur.

Tenzij deze specifiek worden getest met geavanceerde apparatuur. En dit gezegd hebbende, is dit dus geen voordeel maar een overeenkomst met natuurlijke diamanten. Hoewel lab diamanten dus voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden.

Ten eerste hebben sommige mensen een voorkeur voor de natuurlijke oorsprong en romantiek van een natuurlijke diamant. De geschiedenis en traditie die gepaard gaan met natuurlijke diamanten kunnen voor sommige mensen van onschatbare waarde zijn.

Daarnaast kan de waarde van een lab diamant in de loop van de tijd minder stabiel zijn in vergelijking met een natuurlijke diamant, die zijn waarde over het algemeen behoudt of zelfs kan stijgen. En voor deze waardedaling van laboratorium diamanten houden wij ons hart vast. Houd ook dit even in het achterhoofd voor in de conclusie.

De vorming en kenmerken van natuurlijke diamanten

Natuurlijke diamanten worden miljoenen jaren lang gevormd diep onder het aardoppervlak. Ze ontstaan ​​uit koolstofatomen die onder hoge druk en hoge temperaturen worden samengeperst. Dit proces vindt plaats diep in de aardkorst, waar de omstandigheden ideaal zijn voor de vorming van diamanten. Naarmate de aarde verschuift en de diamanten naar het oppervlak brengt, worden ze uiteindelijk gevonden en gedolven.

lab diamant of synthetisch diamant

Natuurlijke diamanten hebben unieke kenmerken die hen onderscheiden van lab grown diamanten. Ze hebben vaak kleine onvolkomenheden, ook wel insluitsels genoemd, die kunnen dienen als een soort vingerafdruk van de natuurlijke oorsprong van de diamant. Deze insluitsels kunnen verschillende vormen hebben, zoals kleine kristallen, verkleuringen of andere mineralen die tijdens de vorming van de diamant zijn ingesloten.

Een ander kenmerk van natuurlijke diamanten is hun unieke kleurspectrum. Natuurlijke diamanten kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van wit tot geel, bruin, roze, blauw en zelfs zeldzame kleuren zoals rood en groen. Deze kleuren worden veroorzaakt door verschillende elementen of onzuiverheden die aanwezig zijn tijdens de vorming van de diamant.

Voor- en nadelen van natuurlijke diamanten

Natuurlijke diamanten hebben een lange geschiedenis van waardering en romantiek. Ze worden al eeuwenlang gebruikt als symbolen van liefde, rijkdom en status. Voor sommige mensen heeft het dragen van een natuurlijke diamant een speciale betekenis en kan het een gevoel van erfgoed en traditie overbrengen.

Daarnaast behouden natuurlijke diamanten over het algemeen hun waarde of stijgen ze in waarde na verloop van tijd. Dit maakt ze een aantrekkelijke investering voor mensen die op zoek zijn naar een waardevol bezit.

Een nadeel van natuurlijke diamanten is echter dat ze soms afkomstig kunnen zijn uit landen waar conflicten of mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Hoewel er in de diamantindustrie inspanningen worden geleverd om deze conflicten te verminderen, kunnen sommige mensen zich nog steeds zorgen maken over de ethische aspecten van natuurlijke diamanten.

Daarnaast kunnen natuurlijke diamanten aanzienlijk duurder zijn dan lab diamanten van vergelijkbare grootte en kwaliteit. Dit kan een belangrijke factor zijn voor mensen met een beperkt budget.

Het uiterlijk van laboratorium diamant en natuurlijke diamant vergelijken

Als het gaat om het uiterlijk, kunnen lab grown diamanten vrijwel identiek zijn aan natuurlijke diamanten. Beide kunnen dezelfde schittering, kleur en helderheid hebben. Het zichtbare verschil tussen de twee kan vaak alleen worden opgemerkt door een getraind oog of met behulp van geavanceerde apparatuur.

Omdat lab diamanten kunstmatig worden gemaakt, hebben ze over het algemeen minder insluitsels dan natuurlijke diamanten. Dit betekent dat ze vaak een hogere helderheid hebben en minder zichtbare onvolkomenheden.

Het kleurenspectrum van lab grown diamanten kan vergelijkbaar zijn met dat van natuurlijke diamanten, maar het kan iets minder divers zijn. Natuurlijke diamanten kunnen een bredere variatie aan kleuren hebben, terwijl de lab diamanten meestal aan de helderdere kant van het kleurenspectrum liggen.

tennis armband met natuurlijke diamanten

Prijsvergelijking tussen lab grown diamanten en natuurlijke diamant

Over het algemeen zijn lab grown diamanten betaalbaarder dan natuurlijke diamanten van vergelijkbare grootte en kwaliteit. Waarbij geld dat des te groter de diamant wordt, des te groter het verschil in prijs. Dit komt doordat de productiekosten van lab diamanten lager zijn en de prijzen vaak concurrerend zijn. Hierdoor kunnen mensen met een beperkt budget een diamant van hoge kwaliteit en schittering vinden zonder de hoge prijs van een natuurlijke diamant.

De prijs van een natuur diamant wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de zeldzaamheid van de kleur, de helderheid, de grootte en de kwaliteit van de diamant. Natuurlijke diamanten kunnen variëren in prijs van betaalbaar tot extreem kostbaar, afhankelijk van deze factoren.

Vergelijking van de milieu-impact van lab diamant en natuurlijke diamanten

Wat betreft de milieueffecten, hebben lab diamanten over het algemeen een kleinere ecologische voetafdruk dan natuurlijke diamanten. Het delven van natuurlijke diamanten kan leiden tot landschapsveranderingen, erosie en het gebruik van chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Daarentegen worden lab diamanten gemaakt in laboratoria, waardoor het delven van de aarde wordt vermeden en de impact op het milieu wordt verminderd.

Ethische overwegingen bij de keuze tussen lab grown diamant en natuurlijke diamant

Als het gaat om ethische overwegingen, zijn lab grown diamanten over het algemeen als ethischer beschouwd dan natuurlijke diamanten. Natuurlijke diamanten kunnen soms afkomstig zijn uit landen waar conflicten of mensenrechtenschendingen plaatsvinden, zoals de zogenaamde bloeddiamanten. Door te kiezen voor een lab diamant, kun je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan een verantwoorde en ethische diamantindustrie.

Het is echter belangrijk op te merken dat de diamantindustrie inspanningen heeft geleverd om de ethische normen te verbeteren en de handel in conflictdiamanten te verminderen. Natuurlijke diamanten kunnen ook afkomstig zijn van bronnen die voldoen aan ethische normen en certificering, zoals het Kimberley Process Certification Scheme.

Algemene conclusie: Welk type diamant is geschikt voor jou?

Of je nu kiest voor een lab gecreëerde diamant of een natuur diamant, het belangrijkste is dat je een keuze maakt die past bij jouw persoonlijke voorkeuren en waarden. Beide opties hebben hun eigen unieke kenmerken, voordelen en nadelen.

Lab grown diamanten zijn populair vanwege hun ethische en duurzame karakter, betaalbaarheid en optische eigenschappen. Ze zijn een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een hoogwaardige diamant zonder de hoge prijskaartjes en ethische zorgen.

Aan de andere kant hebben natuurlijke diamanten een erfgoed en romantiek die moeilijk te evenaren zijn. Ze hebben een natuurlijke schoonheid die uniek is voor de aarde zelf en kunnen een speciale betekenis hebben voor degenen die waarde hechten aan traditie en geschiedenis.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze tussen lab grown diamanten en natuurlijke diamanten persoonlijk is en afhankelijk van jouw individuele voorkeuren en waarden. Of je nu kiest voor een lab diamant of een natuurlijke diamant. De vergelijkbare eigenschappen zorgen beiden voor duurzaamheid, zodat je beiden een leven lang kunt dragen.

sieraden met diamant natuurlijk

Persoonlijke conclusie met verschillende benaderingen

Allereerst wil ik de industrie complementeren met de productie van lab grown diamanten. Waarbij ik wil benadrukken dat lab grown ook de juiste benaming is en niet synthetisch diamant. Want het behaalde resultaat ligt dicht bij dat van natuurlijke diamant. Want voor 99 % zijn lab grown diamanten identiek aan diamant uit de natuur.

Uitzondering hierop is het niet 100 % behaalde kleuren spectrum van natuurlijke diamant. Maar aangezien alle verdere eigenschappen en samenstelling identiek zijn mag je het naar mijn menig niet synthetisch noemen. Het industriële groeiproces daarin tegen kan je synthetisch noemen en vandaar dat de verwarring en benaming hiervoor ontstaat.

Als diamantair houd ik de lab grown diamant markt nauwlettend in de gaten in dit is niet voor niets. Want wanneer is nu het moment als persoon en bedrijf dat je wel of niet hierin moet stappen? Op dit moment (28-10-2023) zijn er relatief nog weinig aanbieders van lab grown diamanten sieraden.

En de bedrijven die deze aanbieden vragen de hoofdprijs in verhouding tot de waarde van de lab grown diamanten. Waarbij helaas niet ieder bedrijf duidelijk is in zijn communicatie naar de klant toe. Zo vond ik gisteren op een website een gerenommeerde winkel die een solitaire verlovingsring aanbied van circa Euro 3.000, – voor ca. Euro 1.700, –

Echter is deze originele prijs van drie duizend gebaseerd op een uitvoering met natuurlijk diamant. Maar de ring die aangeboden wordt voor het afgeprijsde bedrag is uitgevoerd met een lab grown diamant ! Waarbij de ring in deze uitvoering met lab grown diamanten eigenlijk origineel voor ca. Euro 1.100, – geprijsd hoort te zijn ! En van deze misleiding gaan mijn nekharen overeind staan.

En uiteraard is het iedereen vrij om eigen prijzen te bepalen. Maar ben dan wel duidelijk en eerlijk in je communicatie naar de consument toe. Daarnaast is de verwachting dat de prijzen van lab grown diamanten nog verder gaan dalen. Want er zijn relatief nog weinig aanbieders die nu nog de marktprijzen kunnen bepalen.

Maar het aantal aanbieders zal “snel” gaan toenemen, waardoor de prijzen omlaag gaan. En hoeveel dit zal zijn en wanneer? Dat kan ik ook niet voorspellen. Dit zal versterkt worden door nieuwe lab grown producenten die in deze opkomende markt willen inspelen. En je raad het al. Meer aanbieders, dus lagere prijzen.

Wanneer we terug gaan naar het verleden dan hebben we in de juwelen markt al iets vergelijkbaars meegemaakt. In 1929 ontdekte de firma “General Electric” hoe ze een synthetische steen, genaamd cubic zirconia als vervanger voor diamant konden maken. Cubic zirconia is overigens absoluut niet te vergelijken met lab grown diamant.

Aangezien de steen totaal geen overeenkomsten in samenstellen en eigenschappen van diamant heeft, behalve een transparante witte kleur. Maar deze imitatie steen voor diamant heeft zijn intrede in de markt gemaakt. Waarbij in het begin de prijzen hoog waren en nu tegen afbraak prijzen worden aangeboden. En hoe verhouden deze prijzen zich dan?

Wanneer we kijken naar één caraat diamant op natuurlijke wijze dan dien je rekening te houden met een gemiddelde prijs van Euro 5.000, – voor een gemiddelde kwaliteit in combinatie met een gemiddelde witte kleur. Terwijl deze steen met dezelfde afmetingen in cubuc zirconia slechts enkele tientjes kost.

Nu zal het verval van lab grown diamanten niet zo extreem zijn. Maar een prijsdaling van tussen de 40 % en 70 % ligt in het verschiet. En dat maakt het instap moment zo lastig. Zowel voor de consument, als voor de winkelier. Vandaar dat wij nu nog de lab grown diamanten enkel op aanvraag verkopen. Hierdoor ben je gewaarborgd voor een juiste actuele prijs.

Dus kies je nu voor een esthetisch verantwoorde lab grown diamanten, met het voordeel dat je nu een lager bedrag betaald. Waardoor je een veel grotere steen kunt aanschaffen met de wetenschap dat deze in waarde gaat dalen.

Of investeer je in natuur diamant, waardoor je nu een kleinere steen aanschaft die toekomstgericht in waarde gaat stijgen?

Het enige juiste advies voor lab grown diamanten versus natuurlijke diamanten

Na het doornemen van bovenstaande informatie ben je op de hoogte van de overeenkomsten, de verschillen, de voor- en nadelen en de valkuilen tussen lab grown diamanten en natuurlijke diamanten. En welke keuze je ook maakt. Zorg dat deze gebaseerd is wat persoonlijk het beste bij je past. Want je kiest uiteindelijk uit twee stijlvolle varianten.

Maar het enige advies hierin dat echt van belang is. Laat je informeren en ga naar een gerenommeerd goed aangeschreven diamantair bedrijf. En vraag altijd om een diamant certificaat waarop de naam van dit bedrijf vermeld staat bij de aanschaf van je keuze.

William Albers – Rings & Suits – lab grown diamanten versus natuurlijk diamanten