Alle grijs goud informatie 123 snel op een rij
Alle informatie over het edelmetaal grijs goud vind je hier 123 snel en overzichtelijk op een rij.
Antwoorden op de vragen; “Wat, waar, waarom en hoe” tot aan grijs goud informatie 123 over trouwringen en verlovingsringen.
Alle informatie over grijs goud 123 snel op een rij
Het natuurlijke goud
Grijs goud blijft ondanks zijn grijze kleur onder de overkoepelende goud groep vallen. En vandaar dat we hier over een edelmetaal spreken. Scheikundig gezien wordt dit element met de letters “Au” aangegeven. Maar de grijze kleur is niet natuurlijk. Want er is maar één kleur goud die we in de natuur op aarde vinden.
En dit is in een gele kleur. Zeg maar gerust donker geel. Heel anders dan dat we gewend zijn uit de sieraden wereld. En dit komt door het hoge karaat gehalte. Want het natuurlijke goud dat we vinden is van 24 karaat goud. En dit dan ook het hoogste karaat gehalte dat we kennen. Het karaat gehalte van puur goud.
Waar komt het goud vandaan?
Al het goud op de aarde is ooit ontstaan tijdens de oerknal. Dit betekent dat goud niet meer wordt bijgemaakt en dat we het met de voorraad moeten doen die aanwezig is. Deze wordt via erupties van plaatverschuivingen, vulkaan uitbarstingen en gletsjers richting de oppervlakte getransporteerd.
Via verschillende manieren van mijnen halen we het goud uit de grond. Dit kan via rotsen, zand en het water zijn. Met verschillende technieken filteren of zeven we het materiaal, waarbij we het goud opvangen. Vaak in nugget vorm, goud stof en schilfers. En dit goud is zacht en enkel bruikbaar voor baren goud.
Bestaat dan 24 karaat grijs goud?
En het antwoord is nee. Want puur, ofwel 24 karaat goud komt enkel in de kleur geel en in de natuur voor. Want zelfs voor het gebruik van een baar goud, voegen we een duizendste deel ander metaal toe. Dit kan je terugzien in de afbeelding hierboven. Op de baar staat het getal 999,9.
Dit getal geeft aan dat er in deze baar goud 99,99 % aan puur goud verwerkt zit. En dat ene deel dan? Dit is een ander metaal om het goud te kunnen vormen, maar vooral om het iets te verharden. Want ook in een baartje goud zie je liever geen deukjes of oneffen heden terug.
Hoe noemen we deze andere metalen?
De metalen die we aan het natuurlijke goud toevoegen heten de bijzet. Voor grijs goud is dit meestal palladium, zilver en soms nikkel. Maar nikkel wordt steeds minder gebruikt. En dit komt de nikkel allergie wet, die steeds wordt aangescherpt. Maar nikkel is wel een uitstekende verharder. Kijk maar naar ons munt geld dat we gebruiken.
Wanneer we bijzet metalen gebruiken om aan goud toevoegen, dan spreken we over een legering. Want er ontstaat letterlijk een nieuw metaal of samenstelling hiervan. Dus wat is een legering? Dit is een metaal dat samengesteld is uit verschillende metalen. En dit doen we binnen de sieraden om goud te kleuren en om het sterker, draagbaar te maken.
Welke grijs goud karaat gehalten zijn er dan?
In feite kan je ieder karaat gehalte zelf samenstellen. Echter zijn er binnen de sieraden branche een aantal standaards hiervoor vastgesteld. Maar voordat we hierop ingaan, beginnen we met een Nederlandse wetgeving. En dit belangrijk om iets goud te mogen noemen. Want deze wetgeving bepaald dat pas iets goud mag worden genoemd.
Wanneer dit product uit minimaal 14 karaat uit goud bestaat. Anders gesteld. Er dient minimaal 58,5 % aan goud in verwerkt te zitten. Dus 585 delen goud op de in totaal 1000 eenheden. En dit getal vind je ook vaak op een sieraad terug. Zo kan de klant direct zien over hoeveel karaat er in het product zit.
Grijs goud in 14 karaat
Wanneer we over 14 karaat grijs goud spreken. Dan zitten hier dus 58,5 procent puur goud delen in verwekt. De overige 41,5 procent zijn de bijzet, de andere metalen. En dit zijn zilver en palladium. Zilver is een wit en palladium is een grijs edelmetaal.
Dus wanneer we meer zilver in de legering gebruiken, dan kleurt het goud naar licht grijs. En wanneer we maar voldoende palladium toevoegen, dan wordt het automatisch donkerder grijs.
De 18 karaat grijs goud variant
Een veel gebruikt standaard karaat gehalte binnen de sieraden branche is 18 karaat. Deze legering bestaat dan uit 75 % puur goud. Ofwel 18 delen op de in totaal 24 delen zijn van puur goud. Wanneer je een sieraad uit 18 karaat in je bezit hebt. Dan zie je vaak dat deze gestempeld is met het getal 750.
En dit staat dan weer voor 750 delen goud op de totaal 1000 gebruikte eenheden. En dit is allemaal nog goed te volgen. Nu gaan we een stap verder en wordt het iets ingewikkelder. Want waarom is 18 karaat grijs goud donkerder in kleur dan 14 karaat grijs goud? Want hier zitten toch meer delen geelgoud in verwerkt?
Hoger karaatgehalte vanwege palladium
Aangezien palladium zuiverder is dan goud. Kunnen we in de goud legering het gehalte verhogen door er palladium aan toe te voegen. Zilver daarin tegen heeft een lagere zuiverheid dan goud. Er hiermee kunnen we dit weer compenseren. Vandaar dat we niet altijd meer goud gebruiken om een hoger karaat gehate te verkrijgen.
En hierdoor kan je dus niet stellen dat een hoger karaatgehalte door meer goud gebruik niet donkerder kan zijn. We snappen dat dit iets ingewikkelder ligt. Maar uiteraard kunnen we dit in de winkel nog eens rustig toelichten. En kan je direct alle verschillende legeringen en hun kleuren naast elkaar zien !
Is er 8 en 9 karaat in grijs?
Waar we bij de andere kleuren goud lagere karaat gehalten terug zien. Welke we in Nederland dus geen goud mogen noemen ! En we dus goud houdende edelmetalen moeten noemen. Is er bij grijs goud geen sprake van. Deze zijn dus niet verkrijgbaar.
En dit komt door het palladium. Want zoals net hierboven uitgelegd is palladium edeler dan goud. Dus om het grijs te kleuren maken we het karaat gehalte eerder hoger dan lager. En wanneer we dit vervangen door zilver om het karaatgehalte te verlagen. Dan krijgt het niet de kleur grijs, maar wit.
Wel of geen rhodium?
Nu heeft grijs goud een stoere uitstraling dat je kan vergelijken met de kleur van edelstaal. Terwijl donker grijsgoud eerder de kleur van titanium benaderd. Met als groot voordeel in tegenstelling tot deze twee niet edelmetalen. Dat je grijs goud altijd nog kunt vermaken zonder dat je het ziet.
Maar wanneer je voorkeur liever naar een wit sieraad uitgaat. Dan is grijs goud een optimale basis. Want het edelmetaal rhodium is een vloeibaar edelmetaal. Dit wordt veel gebruikt voor witgoud. Maar witgoud is niet echt wit. Dit kan je onder de rubriek witgoud terug lezen onderaan de website.
Rhodium en de voor en nadelen
Het grootste voordeel van rhodium is dat het spierwit wit. Het witste edelmetaal dat we kennen. Daarnaast is het meer slijtvast dan goud. Dus het bied ook een vorm van bescherming. Het nadeel is dat rhodium een oplaag is en niet massief. Hierdoor slijt de oplaag door het dragen eraf.
Maar wanneer je dit op grijs goud aanbrengt dan valt dit minder snel op dan wanneer je dit op witgoud doet. En dit komt door de kleur van de ondergrond. Want wit is gelig wit van kleur en de kleur van grijs goud ligt dichter bij de witte kleur van het rhodium. Overigens is deze oplaag weer vrij eenvoudig aan te brengen.
De diversiteit kleuren van grijs goud
Samengevat kunnen we stellen dat grijs goud in twee kleur varianten voorkomt. Namelijk in een grijs en een donkergrijs variant. Daarnaast in een 14 karaat en een 18 karaat legering. Waarbij in de 14 karaat legering je altijd over een licht grijze variant spreekt.
Maar waarbij je in de 18 karaat variant weer keuze hebt in een lichter grijze en een donker grijze uitvoering. Te gecompliceerd? Kom dan naar de winkel. Dan zie je de varianten naast elkaar en lichtten we het geheel nog eens toe.
Trouwringen in grijs goud
De grijs gouden trouwringen zijn bij ons populairder dan ooit. En dit komt door de uitstraling van het grijs goud. Aangezien de keuze steeds vaker op moderner uitgevoerde trouwringen valt. Blijkt dat de grijsgouden trouwringen hierop het beste aansluiten.
Maar ook voor de mensen die liever voor een witte uitstraling gaan. Hierin staat duurzaam voorop en kiezen ze voor de grijze ondergrond om deze te laten voorzien van de rhodium oplaag. Ga hier naar de grijs gouden trouwringen collectie.
Grijs gouden trouwringen met diamant
De trouwringen in grijs goud lenen zich uitstekend voor diamant. Hierin heb je keuze uit veel slijpvormen en zet mogelijkheden. Maar het gaat om de basis. Want door het gebruik van palladium in de grijsgouden trouwringen. Zijn deze ook nog eens duurzamer en meer slijtvast dan de witte variant. Vandaar dat zich uitstekend lenen om stenen in te zetten.
En uiteraard bepaal je helemaal zelf of je voor een enkele steen of meer steens uitvoering gaat. Tevens in welke kwaliteit je de diamant wenst uit te voerden. Alsmede de kleur hiervan. Net als de gehele ring, die je bij ons persoonlijk en naar wens samenstelt. Individueel of per paar. Voor meer algemene informatie, lees je de volgende trouwringen informatie.
Verlovingsring in grijs goud
Waar je binnen de trouwringen alle keuze in grijs goud hebt. Ligt dit bij de verlovingsringen wel iets anders. Daar worden geen verlovingsring in grijs goud aangeboden. Heb je dan helemaal geen keuze hierin? En het antwoord is ja en nee.
Niet in een grijsgoud uitvoering. Maar wel in een palladium uitvoering. En deze komen in kleur overeen. Echter dienen deze wel altijd besteld te worden en dien je rekening te gouden met een levertijd van circa 6 weken. Dus kom op tijd in formeren, wanneer je voorkeur uitgaat naar een grijs gouden verlovingsring. Palladium in dit geval.
Grijsgouden verlovingsringen met diamant
Wel kan je kiezen in welke diamant kwaliteit je de diamanten verlovingsring wenst uit te voeren. In combinatie met de diamant kleur. Hiervoor ligt de standaard bij ons op een “SI” diamant kwaliteit. En vaak in combinatie met de meest gebruikte diamant kleur “Wesselton”. Want dit is wereldwijd de meest verkochte combinatie.
Lagere diamanten kwaliteiten verkopen we niet. Want dan kan je natuurlijk oneffenheden met het blote oog zien. Het upgraden van de diamant kwaliteit kan uiteraard altijd. Want we verkopen graag het beste. Maar houden daarnaast rekening met ons aanbod voor ieders budget.
Verlovingsring met groeibriljant
Daarnaast bieden wij verlovingsringen binnen het groeibriljant systeem. Na je aanschaf hiervan kan je op een later tijdstip tegen bijbetaling de briljant laten groeien. Onze groeibriljanten zijn meestal uitgevoerd met de hogere “VVSI” kwaliteit. In combinatie met een hogere “Top Wesselton” kleur. Vandaar de online prijsverschillen hierin.
Echter kan je binnen het groeibriljant systeem niet kiezen voor grijs goud of palladium. Deze zijn leverbaar in het goud. In de kleur varianten geel, wit en rosé.
Maak op tijd een afspraak
Iedereen is in de winkel welkom. Graag zelfs. Maar dan wel op afspraak. Hiervoor kan je zeven dagen in de week bij ons terecht. Ook in de avonden. Hierbij nemen we ruim de tijd, zodat je vrijblijvend de collecties kunt bewonderen en bespreken we de mogelijkheden. Een afspraak maak je eenvoudig onderaan de website via het contact formulier.
Vul hier meerdere data met gewenste tijdstippen in. Want door onze één op één werkwijze zijn de plaatsen per dag schaars. En mocht je nog wat meer algemene informatie over het grijsgoud wensen. Volg dan deze link over goud.
Rings & Suits – Alle grijs goud informatie 123 snel op een rij