Wat is rosé goud en vanwaar deze kleur?

Rosé goud is een legering. En de kleur ligt tussen de kleur rood en geel in. Vaak worden er online veel sieraden gepresenteerd onder de naam rosé. Terwijl op dat moment de gepresenteerde foto duidelijk een sieraad in rood laat zien. Vandaar dat er veel verwarring onder de consumenten hierover ontstaat.

Letterlijk bij ons in de winkel vertellen de mensen in hun wensenlijst dat ze bijvoorbeeld geen rosé wensen. En wanneer ik dan een rode ring erbij pak, krijg ik de bevestiging dat ze juist dit niet mooi vinden. Pak ik vervolgens een rosé uitvoering erbij, dan wordt meestal de mening bijgesteld.

De rosé goud kleur   

Want de kleur van rosé goud ligt dichter bij de kleur geel dan bij de kleur rood. En hoe kunnen we dit beter laten zien dan via vergelijkbare artikelen te presenteren in de juiste kleur. En dan met de juiste benaming. Dus hieronder presenteren we van links naar rechts; roodgouden ringen, rosé gouden trouwringen en geelgouden ringen.

trouwringen tr0502 roodgoudtrouwringen tr0502 rosegoudtrouwringen tr0502 geelgoud

En nu zie je heel duidelijk dat de rosé kleur veel dichter bij de kleur geel ligt dan bij de kleur rood.

Warm of koel ?

En de kleur doet warmer aan, dan de koele gele kleur. En dit precies de reden waarom we in Nederland veel rosé verkopen. Want dit staat gemiddeld beter op onze lichte huid. Daarnaast geeft het in verhouding tot de witte sieraden ook meer contrast.

Geel goud

Voor we verder gaan met de uitleg wat nu precies rosé goud is. Gaan we terug naar de oorsprong van goud. En dat is geel goud. Want goud is een natuur product. Dit is destijds ontstaan via de oerknal en zit diep in de aarde verstopt. Vanwege erupties en plaatverschuiving van de aarde komt het goud naar de oppervlakte.

Vervolgens wordt dit via ijs- en grond verschuivingen en vaak via rivieren getransporteerd. Waardoor het gedolven kan worden. Dit kan door het goud erts uit stenen te halen. Maar het meeste goud wordt via goud nuggets terug gevonden. Dit zijn gouddelen die in verschillende formaten vindbaar zijn.

Puur goud

Deze nuggets van goud hebben een puur goud aandeel van tussen de twintig en vierentwintig karaat. Want vierentwintig karaat noemen we puur goud. En dit is de basis waarvan we alles maken. Van een broodje goud bij de bank tot aan elk sieraad dat in de etalage wordt getoond.

Wanner we bijvoorbeeld over veertien karaat goud spreken. Dan zit hier 58,5 % puur goud in verwerkt en de rest zijn andere metalen. Deze worden ook wel de bijzet genoemd. En deze zorgen ervoor dat het goud harder en daardoor draagbaar wordt. Daarnaast kan je met de bijzet het goud anders kleuren. En dat brengt ons terug op het rosé goud.

Wat is een legering?

Want de kleur rosé is geen oorspronkelijke kleur. Maar een kleur die gemaakt wordt. Deze bestaat uit verschillende metalen en noemen we een legering. En wanneer we spreken over een 14 karaat rosé gouden legering. Dan zit hier dus 58,5 % aan geel goud delen in verwerkt. De andere metalen zijn zilver en koper.

In dit specifieke geval rood koper. Want dit zorgt ervoor dat de kleur van geel naar rosé veranderd. Voegen we hier vervolgens nog meer rood koper aan toe en minder delen zilver. Dan ontstaat roodgoud. En wanneer we nu kijken naar een 18 karaat rosé legering.

Van donker naar licht

Dan voegen we dus meer gele goud delen toe, waardoor de rosé kleur weer lichter van kleur wordt. Bij geel goud werkt dit voor de kleur precies andersom. Wanneer je meer over het goud in het algemeen wil weten. Klik dan op de volgende link.

wat is rosé goud en vanwaar deze kleur

Welke kleuren goud zijn er naast rosé?

Naast rosé kennen we de volgende kleuren goud. Om te beginnen de kleur geel, de basis van alle kleuren. Daarnaast de kleuren wit, grijs, donkergrijs, groen en rood. Al deze kleuren goud kan je bij ons in de winkel naast elkaar en met elkaar vergelijken.

En afhankelijk van de legering, of wel het karaatgehalte. Spreken we daarnaast ook nog over onderlinge kleurnuances per kleur. Want het karaat gehalte of het werkelijke aandeel aan puur geel gouddelen speelt een belangrijke rol in het geheel.

De vergelijking van rosé en roze.

Hierin gaan we terug naar het begin van de pagina. De veel gemaakte misvatting over de kleur van rosé. Want vaak wordt het met de kleur roze vergeleken. Maar dit is niet juist. Want zoals je op de drie afgebeelde ringen paren kunt zien ligt de kleur dichter tegen geel aan.

De roze sieraden die je tegenkomt in de markt. Dit zijn dan hoog karaat gehalte, vaak achttien karaat rood gouden sieraden. Want door het hoge aandeel aan geel goud vlakt de kleur van het rood goud af naar een eerder roze variant. Lees hier meer rosé goud informatie.

Rosé gouden ring met diamant

Vandaar dat je een rosé gouden ring met diamant prima kunt combineren met een witgouden ring. Aan zowel dezelfde vinger als in combinatie aan de verschillende handen. Want het warme rosé zorgt voor een chiquere combinatie. Terwijl de combinatie van wit met geel juist vaak voor een sportievere uitstraling zorgt.

En wanneer we naar de rode uitvoeringen kijken. Dan wordt vaak een ring in het rood als klassiek betitelt. Maar in de combinatie met wit dan weer juist als de meest moderne combinatie. In de winkel kunnen we deze kleuren voor je naast elkaar presenteren, zodat je zelf de juiste combinatie kunt maken.

Is rosé goud kostbaarder?

Het antwoord is nee. Ondanks de luxe uitstraling is goud in rosé niet kostbaarder dan bijvoorbeeld de gele variant. Want in de gele variant gebruikt men dezelfde verhoudingen en materialen. Met het enige verschil dat het roodkoper vervangen wordt voor geel koper.

Uit welke tijd stamt rosé goud

Tot zover bekend werd de eerste rosé variant gebruikt door het merk Fabergé. Dit merk maakte destijds de ondertussen wereldberoemde Russische Fabergé eieren. Het exacte jaartal is niet bekend. Maar we weten wel dat dit voor het jaar 1900 was. En dankzij dit eerste gebruik van rosé kreeg het in de wereld de bijnaam Russisch goud.

Rosé gouden assortiment

Waarvoor kan je bij Rings & Suits terecht binnen het rosé goud. Hierin bieden wij trouwringen, verlovingsringen, solitaire ringen, groeibriljant ringen en alliance ringen. Zowel in bestaande collecties als in maat werk. Want maatwerk is de rode draad van ons bedrijf. Zowel in de ringen als in de pakken.

Maak op voorhand een afspraak

Vanwege onze één op één werkwijze nemen wij de tijd die u verdiend. En vandaar dat wij enkel op afspraak werken. Hierdoor kunt u rustig alle mogelijkheden en uw wensen met ons doornemen. En de collecties naast elkaar zien om te vergelijken. Onze website laat hier een diversiteit in zien.

Maar heeft u specifieke wensen die u niet op de website kunt vinden? Neem dan contact met ons op. Want er is meer mogelijk dan u denkt en dat wij kunnen laten zien. Ook voor maatwerk bent aan het juiste adres.

Rings & Suits – Wat is rosé goud en vanwaar deze kleur